Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere futbalovej lopty

   7min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať




Futbalové lopty


Futbalová lopta je základňou pre kvalitnú hru alebo tréning. Lopty sa od seba líšia veľkosti, materiálom, váhou, odrazom a prevedením. Výber futbalovej lopty určuje vek hráča, povrch terénu aj pokročilosť futbalistu. Existuje celý rad futbalových lôpt, ktoré majú dané svoje zameranie. Dostupné lopty sú rekreačné, tréningové, na zápasy, do hál pre futsal či na plážový futbal.





Ako spoznať kvalitu lopty?

Nápovedou vám bude samozrejme jeho cena. Vyššia cena = vyššia kvalita, pokročilejšia technológia, odolnejšie materiály, lepšie letové vlastnosti. Samozrejme to nemusí platiť vždy, ale je to jeden z ukazovateľov, ktorý vám určite napovie.Ďalším ukazovateľom je skutočnosť, či lopta vlastní certifikáciu FIFA.





Výber lopty podľa hracieho terénu

Na každom teréne sa lopta chová trochu iným spôsobom. Hrať môžete v podstate s akomkoľvek loptou na akomkoľvek povrchu. Oficiálne sa ale na každý povrch hodí trochu iný typ futbalovej lopty. To, na aký povrch sú určené, uvádza každý dobrý predajca v popise lopty.

Rozdiely bývajú v materiáli, veľkosti, váhe a cene.


  • Tráva - lopty na prírodnú aj umelú trávu patria k tým najpoužívanejším, lopty s bežne odolným povrchom

  • Tvrdý povrch - asfalt, betón aj umelý povrch. Lopty na streetfutbal, vhodné na tvrdý povrch sú vyrobené z odolnejších materiálov, aby lepšie odolali vyššiemu treniu i nárazom pri dopadoch. Za ideálnu veľkosť je považovaná veľkosť 5.

  • Palubovka - futbal môžete hrať aj v športových halách či telocvičniach. V tomto prípade budete vyberať loptu na futsal. Futsal sa hrá s menšou loptou, odporúčaná veľkosť je veľkosť 4. Lopty na futsal sú vyrobené inou technológiou, typický je pre nich menší odskok, pretože halový futbal sa hrá v oveľa menších priestoroch.

  • Piesok - v lete si môžete zahrať aj plážový futbal. Lopty na tento povrch by mali byť mäkké, pretože pri hre by ste mali byť naboso. Aj tieto lopty by mali mať bežnú veľkosť, teda veľkosť 5.

Futbalové lopty podľa veľkosti

Lopty na futbal sú k dostaniu v niekoľkých veľkostiach. Veľkosti určujú, pre akú vekovú skupinu a tiež pre aký typ futbalu sú lopty vhodné. Čím nižšie číslo, tým menšia lopta. Stretnete sa aj s veľkosťou 4½ – najčastejšie lopty pre freestyle alebo street futbal.





Výber veľkosti lopty podľa veku

Veľkosť futbalovej lopty sa odvíja od veku futbalistu. Vďaka správnemu výberu, sa jedinec lepšie naučí ovládať loptu aj techniku ​​a bude dobre pripravený na futbalové výkony.

Výber veľkosti futbalovej lopty je veľmi dôležité, obzvlášť u začínajúcich jedincov. Musí sa vybrať správna veľkosť, aby neskôr nedochádzalo k deformácii kostí, kĺbov či svalov. Zlým výberom môže dochádzať k svalovej disbalancii či k problémom s kĺbmi.

Veľkosť Vek Obvod lopty Priemer lopty Hmotnosť lopty

5 štandardná veľkosť . od 12 - 14 rokov. 68 – 70 cm 22 cm 410 – 450 g

4 menšia veľkosť od 9 - 12 rokov 63,5 – 66 cm 21 cm 350 - 390 g


3 najmenšia veľkosť od 3 - 8 rokov 59 - 61 cm 19 cm 290 – 340 g


2 a 1. mini lopty predstavujú skôr reklamné predmety. Tieto lopty tak nevyužijete na klasickú hru ale len na zdokonalenie techniky a zábavu






Materiál futbalovej lopty

Na výrobu futbalových lôpt sa používajú prekvapivo rôznorodé materiály a metódy spracovania. Tie majú vplyv na životnosť, odolnosť aj obstarávaciu cenu.Keď si chcete vybrať skutočne kvalitnú futbalovú loptu, sledujte aj použité materiály a to, ako sú spracované. Lopta sa skladá z časti vnútornej (duša) výstelky a vonkajšej (plášť).


Vonkajšia časť (plášť)

Plášť lopty je tvorený z niekoľkých vrstiev. Tá najvrchnejšia, s ktorou prichádza noha do kontaktu, je najčastejšie z materiálu:

  • Polyuretán (PU) - ponúka mäkký kontakt, používa sa na výrobu drahších lôpt, materiál je tým najlepším.

  • Polyvinylchlorid (PVC) - lopty sú ťažšie a tvrdšie. Tento materiál nie je tak kvalitný ako PU. Výhodou je nižšia cena lopty.

  • Hybridný materiál - je kombináciou toho najlepšieho z PVC a PU materiálov.

  • Koža - nie príliš frekventovaný ale kvalitný materiál, nevýhodou je nasávanie vody a tým sťažené hracie vlastnosti lopty.


Výstelka

Výstelka je umiestnená medzi dušou a vrchnou vrstvou. K často používaným materiálom patrí polyester. Platí, že čím viac vrstiev výstelky lopta má, tým lepšie a je považovaná za kvalitnejšiu. Nakoľko lopta musí mať pravidlami definovanú veľkosť, hrúbka aj počet vrstiev je limitovaný.

  • Polyester - patrí k často používaným materiálom.

  • Polyuretán - niektorí výrobcovia to riešia hrubšou vrstvou polyuretánu v povrchovej časti lopty.

  • Pena - pri výrobe futbalových lôpt je možné použiť aj pena . Pružnosť peny má však aj svoje nevýhody, pri kopnutí sa pena dočasne presunie z miesta kopu do iných častí lopty, čím sa menia jej letové vlastnosti, absorbuje vodu a tým robí loptu ťažšou.

Vnútorná časť (duša)

Vnútorná časť je tvorená vzduchovým puzdrom tzv. dušou. Táto časť drží v lopte vzduch. Aj tu môžete vyberať z rôznych materiálov, ktoré majú vplyv na finálne vlastnosti lopty. Tými sú tvrdosť, odraz a rýchlosť.

  • Latex - pružný a mäkký materiál s dobrým odskokom a poskytujú výborný kontakt. Latexová duša však nie je schopná držať vzduch dlhú dobu ako butylové duše a loptu tak budete musieť častejšie dofukovať. Latexové duše sa používajú predovšetkým u tých najlepších – prémiových lôpt.

  • Butyl - lopty sú ťažšie a tvrdšie, pevné a majú dlhšiu životnosť. Butyl dlhšie drží vzduch, lopty sú určené na časté používanie, vydržia aj náročnejšie tréningy.

  • Guma - najrozšírenejšia u najlacnejších lôpt. Gumové lopty neposkytujú tak dobrý kontakt, majú však dobrú životnosť a pomerne dobre držia vzduch.





Vzhľad futbalovej lopty

Vzorka

Futbalové loptičky môžu mať hladký povrch alebo jemnú vzorku. Za lepšie sú považované lopty so vzorkou, ktoré vám poskytujú lepší kontakt s loptou. Platí pravidlo, že čím je vzorka výraznejšia, tým je kontakt lepší. Na druhú stranu hladká lopta v takej miere nenasakuje vodou, pokiaľ však hráte za zlého počasia, musíte počítať s horšou ovládateľnosťou lopty a viac klzkým povrchom.


Vrstvy

Pod vrchnou vrstvou môžu byť ešte ďalšie vrstvy, ktoré lopte vylepšujú niektoré vlastnosti – odskok, tvrdosť, atď. Celkový počet vrstiev je rôzny a sú vyrábané z rôznych materiálov.

Všetky vrstvy sú nakoniec zlisované dohromady a do výsledného „plátna“ sú vyrazené takzvané panely.

Panely

Panely majú rôzne tvary a každá lopta obsahuje iný počet týchto panelov. Najčastejšie majú lopty 32 panelov, ale kúpiť môžete aj loptu so 6 panelmi. Menší počet panelov by mal lopte umožniť dlhšie zachovať svoj tvar a postarať sa aj o správnu dráhu letu. Toto pravidlo však bohužiaľ vždy neplatí.


Spoje

Dôležitejšie ako počet panelov je tak to, akým spôsobom sú panely spojené. Kúpiť môžete lopty strojne aj ručne šité, lepené alebo také, ktoré využívajú obe možnosti.

  • Šité lopty – sú považované za kvalitnejšie a odolnejšie.

  • Tepelne lepené – sú spravidla lacnejšie. Lepené lopty však môžu byť aj veľmi kvalitné, tu veľmi záleží na poctivosti výrobcu.

  • Kombinácia šitia a tepelného lepenia - najkvalitnejšie lopty majú panely spojené kombináciou šitia a lepenia. - najkvalitnejšie lopty majú panely spojené kombináciou šitia a lepenia.






Správny odskok futbalovej lopty

Každá lopta má stanovenú určitú pružnosť, aby nebol ohrozený jej odraz. Ideálny odskok lopty je dôležitý pri preberaní lopty od ďalších hráčov, resp. pri spracovávaní lopty.

Odskok lopty sa testuje jednoducho, stačí ho pustiť voľným pádom z dvojmetrovej výšky na pevnú zem a po odraze zo zeme by mal byť odskok v rozmedzí 100 do 155 cm - odskok priamo súvisí aj s veľkosťou lopty a čím je lopta väčšia, tým je väčší aj jej odskok.





Certifikácia futbalových lôpt

Aby sa s loptou mohli hrať dôležité zápasy európskych pohárov alebo majstrovstiev, musia získať ocenenie kvality od medzinárodnej futbalovej asociácie FIFA. Certifikáty kvality FIFA dostanú lopty, ktoré úspešne prejdú veľmi náročným testom.


Najkvalitnejšie lopty sú testované a opatrené príslušnými certifikátmi. O testovanie sa stará futbalová asociácia FIFA, ktorá následne rozdeľuje lopty do dvoch skupín.

  • FIFA Quality Pro – najlepšie futbalové lopty sa používajú v profesionálnej lige, na majstrovstvách sveta aj EURU. Jedná sa o špičkové lopty, ktoré sa vyznačujú vysokou obstarávacou cenou.

  • FIFA Quality – lopty postupne prejdú 7 skúškami, nemusia však spĺňať tie najprísnejšie kritériá. Tieto lopty sú však veľmi kvalitné a používajú sa pri zápasoch aj tréningu. Kúpiť si ich pochopiteľne môžete aj domov. Tieto lopty je možné kúpiť za prijateľnú cenu.

  • IMS – na lacnejších loptách môžete nájsť označenie IMS. Tieto lopty spĺňajú iba najzákladnejšie požiadavky FIFA. Tieto lopty sú určené bežným detským aj dospelým hráčom.







Ako nafúknuť futbalovú loptu?

Novo kúpenú loptu hneď nenafukujte, nechajte ju pár hodín aklimatizovať v miestnosti, kde máte aspoň 15 a viac °C. Tento krok platí dvojnásobne v zimných mesiacoch. Po aklimatizácii je čas na ihlu. Tá by sa mala do lopty dostať celá bez výrazného použitia sily. V prípade problémov je možné ihlu navlhčiť vodou. Dajte pozor, aby ste nepoužili deformovanú ihlu - mohla by poškodiť novú loptu. Prehustená lopta bude mať kratšiu životnosť ako správne nafúknutú loptu. Švy začnú vystupovať, zmení sa odskok lopty a začne postupne praskať.

Futbalovú loptu budete musieť čas od času dofúknuť. To, ako veľmi je lopta nafúknutá ovplyvňuje jeho vlastnosti aj správanie. Na kvalitných loptách je spravidla uvedená hodnota, ktorá udáva, ako veľmi by mala byť lopta nafúknutá. Vyznačená môže byť v jednotkách BAR alebo PSI.Lacnejšie lopty však týmito informáciami označené nebývajú, tu môžete vychádzať z odporúčaní FIFA.


  • Optimálny tlak PSI je 8,5 – 15,6

  • Optimálny tlak BAR je 0,6 – 1,1


TIP : Pokiaľ loptu nepripravujete na nejaký oficiálny zápas alebo tréning, nafúkni ho tak, ako ti to bude vyhovovať. Lopta by nemala byť ani veľmi tvrdá ani veľmi mäkká. Pokiaľ sa vám bude zdať lopta veľmi tvrdá, jednoducho z nej ihlou od pumpičky trochu vzduchu vypustite.







Čo robiť s loptou po hre

Keď loptu používate na mokrom teréne, býva väčšinou pekne zašpinená. Ideálne je ho hneď po hre očistiť navlhčenou handričkou a zbaviť všetkých nečistôt. Doma ju nechajte uschnúť najlepšie v izbovej teplote.

Pokiaľ viete, že nebudete loptu dlhšiu dobu používať, vyfúknite ju alebo aspoň upustite vzduch. Nie je potrebné, aby bola nafúknutá na maximum. Uľavíte tým materiálu a predĺžite jej životnosť.






Čo s loptou nerobiť


Na loptu si nesadajte a nestúpajte - stráca svoj prirodzený tvar a to sa potom môže prejaviť pri hre - divne a nepredvídateľne sa pohybuje, má zlý odskok atď.

Snažte sa, aby sa do lopty nedostala voda . Po hre ju utrite navlhčenou handričkou, zbavte nečistôt a nechajte uschnúť pri izbovej teplote. Určite ho nedávajte celú pod vodu.


09.11.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  


Návrat hore