Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere oblečenia na golf

   4min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať




Oblečenie na golf





Golfové oblečenie - je to dôležité aj pre začiatočníka? A čo sa oplatí zaobstarať?

Vhodné oblečenie, v ktorom sa budete cítiť pohodlne je nevyhnutné na každej úrovni hry a na každom mieste v golfovom areáli. Bez ohľadu na úroveň pokročilosti hráča a na to, či sa chystáme na malé 9-jamkové golfové ihrisko, veľké 18-jamkové golfové ihrisko alebo na driving range, by mal byť hráč golfu správne oblečený, pretože dress code golfistov je súčasťou golfovej etikety.Je úplne neprijateľné hrať golf v džínsoch a tričku, pretože je to akési faux pas.





Čo si teda na golf obliecť?

Platia niektoré dôležité pravidlá golfovej etikety.


1. Golfová etiketa

Golfová etiketa okrem správania sa počas hry hovorí aj o správnom, resp. vhodnom golfovom oblečení. Vo všeobecnosti platí, že počas hry by mal mať hráč alebo hráčka oblečené tričko s golierom. Okrem klasického otvoreného goliera je povolený aj stojatý golier. Ten je v súčasnosti veľmi moderný a golfistami často preferovaný. Hráči by nemali mať odhalené ramená, pri krátkych nohaviciach alebo sukni je povolená dĺžka tesne nad kolená. Striktne sú zakázané modré rifle. Je však nutné podotknúť, že pri oblečení žien sa akceptuje určitý stupeň benevolencie. Na záznamoch z dámskych profesionálnych túr môžeme vidieť hráčky oblečené v kratších nohaviciach alebo sukniach a v tričkách s odhalenými ramenami. Všeobecné pravidlá v obliekaní počas golfovej hry hráči väčšinou dodržiavajú aj počas trénovania (či už krátkej hry alebo na driving range).


2. Strih oblečenia

Čo sa týka strihu, golfové oblečenie by malo byť v prvom rade dostatočne voľné, dokonale prispôsobené pohybu čo hráči ocenia hlavne pri odpale lopty. Je veľmi dôležité, aby mal odev pri náprahu na švih a do švihu dostatočnú voľnosť v ramenách. Vrchné časti golfového odevu sa vyrábajú bez rukávov (vesty), s krátkymi alebo celými rukávmi (tričká, pulóvre, bundy). Každý hráč si môže vybrať dĺžku, ktorá mu vyhovuje a v ktorej sa mu hrá najpohodlnejšie.


3. Odolnosť voči počasiu

Oblečenie je dobré prispôsobiť ročnému obdobiu a aktuálnym poveternostným podmienkam. Na ihrisku strávi hráč aj niekoľko hodín a mal by počítať s tým, že sa počas hry môžu tieto podmienky aj niekoľko krát dramaticky zmeniť.

Keďže golf je prevažne letným športom hráči musia často čeliť extrémne teplému a slnečnému počasiu. Priamemu slnku môžu byť vystavení aj niekoľko hodín nepretržite, preto by si mali zaobstarať odev vhodný do týchto podmienok.

Dôraz, ktorý sa kladie na prípravu a výber oblečenia pred hrou, je na mieste. Výrobcovia golfových odevov neustále zdokonaľujú svoje technológie, vďaka čomu dnes nájdete v predajniach širokú ponuku špeciálneho oblečenia do každého počasia.


4. Golfový outfit by mal v sebe spájať eleganciu, upravenosť a pohodlie

Vhodné oblečenie, v ktorom sa budete cítiť pohodlne je nevyhnutné na každej úrovni hry a na každom mieste v golfovom areáli.






Ako sa obliecť na golf bez možného faux-pas?


Nohavice na golf - najlepšie elegantnejšie, rovný strih s opaskom. Páni môžu hrať v lete v nohaviciach krátkeho strihu s dĺžkou ku kolenám a dámy v sukniach s podobnou dĺžkou alebo trojštvrťových nohaviciach. Pre svoj vysoký komfort pri hre sú u žien veľmi obľúbené tzv. skryté krátke nohavice, ktoré navonok vyzerajú ako krátka sukňa.



Tričká s golierom - slávne tričká s golierom ovládli odev golfistov po celom svete. Tričká šité z tenších bavlnených materiálov alebo z tkanín, ktoré majú špeciálne termoregulačné vlastnosti (v teple mierne chladia a v chlade udržujú teplo). Novinkou na trhu sú tričká, ktoré majú časť zadnej strany nahradenú veľmi jemnou sieťovinovou tkaninou (chrbtová časť je najviac vystavovaná pôsobeniu svetelných lúčov). Tá zabezpečuje neustále vetranie celého povrchu trička.



Nepremokavá bunda - v silnom vetre určite oceníte windstoper - špeciálny odev podšitý látkou ,ktorá ochráni vaše telo pred zimou a ostrým studeným vetrom. V ponuke bývajú aj teplé rukávy, tie sa nosia ku krátkorukávovým tričkám a počas hry si ich golfista môže kedykoľvek navliecť na paže. Svaly horných končatín zohrejú takmer okamžite.



Golfové topánky - obuv s pevnou pätou, držia pevne nohu pri odpale. Ideálne taká, v ktorej zvládnete ujsť bez problémov aspoň pár kilometrov a nezvezie sa vám noha pri postoji v každom miernejšom svahu. Pohodlie je nesmierne dôležité pri prekonávaní niekoľkých kilometrov golfového ihriska.

Golfové topánky si spájame so spikmi na podrážke, ktoré vás zachránia pred pošmyknutím alebo pádom, avšak topánky pre začiatočníkov nimi vybavené byť nemusia. Na trhu nájdeme veľa skvelých topánok určených na tento šport v cenovom rozmedzí od 50 €. Na začiatok nemusíte vyberať tie najdrahšie topánky, zo začiatku je lepšie investovať do vybavenia, ktoré vám hru uľahčia.

Ihriská vo všeobecnosti bývajú mokré hlavne ráno a v horách sa k tomu pridávajú aj časté zrážky. Ak si vyberáte svoje prvé a zatiaľ jediné topánky, určite si kúpte nepremokavé membránové. Teda také, ktoré umožnia nohe dýchať a súčasne sú nepremokavé. Iným riešením je použitie technologicky vyspelých impregnácií na bežné golfové topánky. Ideálne bude použitie nanoimpregnácie.



Golfové rukavice - ku golfovému odevu patria aj rukavice. Pomáhajú držať palicu pevne v ruke a chránia ruky začiatočníkov pred mozoľmi.

Zhotovujú sa na pravú alebo ľavú ruku a hráč si vyberá podľa toho, na ktorú stranu hrá. Rukavice sa vyrábajú z veľmi jemnej, na dotyk príjemnej kože, vďaka ktorej sa ruka na šafte golfovej palice nešmýka. Golfisti by si mali obstarať rukavice vyrobené špeciálne pre vlhké a suché, prípadne studené prostredie. Dámy golfistky často používajú rukavice, ktoré prepúšťajú UV žiarenie a umožňujú tak rovnaké opálenie jednej i druhej ruky počas hry na slnku.



Šiltovky - k oblečeniu patria aj šiltovky a iné pokrývky hlavy (napr. klobúky), ktoré chránia hlavu hráča pred priamym slnkom. Niektorí golfisti používajú za účelom ochrany zraku len tzv. šilty. V daždivom počasí oceníte šiltovku alebo klobúk z nepremokavého materiálu.


ZDROJ www.golfonline.sk


09.11.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  


Návrat hore