Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom merača tlaku v pneumatikách

   3min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Merač tlaku v pneumatikách


Správny tlak v pneumatikách a ich pravidelná údržba rozhodujú o tom, ako dlho a ako bezpečne na nich budete jazdiť. Veľa vodičov však tento proces zanedbáva.V každom prípade nezabúdajte, že správny tlak v pneumatikách je dôležitý pre vašu bezpečnosť. Podhustená alebo prázdna pneumatika ovplyvňuje jazdné vlastnosti a brzdnú dráhu vozidla. Správne nahustené pneumatiky majú lepšiu priľnavosť, kratšiu brzdnú dráhu, rovnomerne a pozvoľna sa opotrebovávajú, a vďaka tomu aj dlhšie vydržia. Navyše vám v dlhodobom horizonte môžu ušetriť nemalé peniaze.





Správny tlak v pneumatikách

Správnu hodnotu tlaku v predných a zadných pneumatikách udáva výrobca vozidla. Jeho odporúčanú hodnotu nájdete v používateľskej príručke k vozidlu a jeho hodnota je zvyčajne pre každú nápravu rozdielna.


Štítok s informáciami o tlaku nájdete na aspoň jednom z týchto miest :

  • vnútorná strana krytu nádrže pohonných hmôt

  • lišta pri dverách vodiča

  • vnútorná strana stĺpika dverí na strane vodiča

  • odkladacia schránka


Hodnoty tlaku v pneumatikách pre vozidlá :

  • Osobné vozidlá - optimálny tlak sa pohybuje okolo 2,0 do 2,6 barov/atmosfér. Postačí vám tlakomer na pneumatiky v rozsahu 0 až 4 bary.

  • Nákladné vozidlá - tlak v pneumatikách závisí od zaťaženia konkrétnej nápravy a zodpovedá približne 1 tone na 1 bar. V tomto prípade ide iba o jednu stupnicu, ktorá by mala byť ľahko odčítateľná, ideálny bude tlakomer od 0 do 7 barov.





Typy meračov tlaku v pneumatikách

Na trhu dnes existuje množstvo zariadení určených na meranie tlaku v pneumatikách. Podľa parametrov ich možno rozdeliť na:


Analógové merače tlaku - sú najpresnejšie a zároveň aj najlacnejšie.


Digitálne merače tlaku - sú vybavené podsvieteným displejom, na ktorý je vidno aj v tme. Meranie však môže byť menej presné a nevýhodou je aj vyššia obstarávacia cena..


Systém monitorovania tlaku TPMS - senzor, ktorý musia mať všetky novo prihlásené vozidlá po 1. novembri 2014. TPMS online informuje vodiča o stave nahustenia pneumatík a o náhlej strate tlaku o viac ako 20 % pod nastavenú úroveň.


Merače tlaku s funkciou merania dezénu - mnoho tlakomerov je vybavených aj meračom dezénu, a tak nimi môžete skontrolovať aj hĺbku dezénu pneumatík. Pre osobné vozidlá je zákonom daná minimálna hĺbka dezénu 1,6 mm v prípade letných pneumatík a 4 mm v prípade zimných pneumatík.





Ako často kontrolovať tlak v pneumatikách?

Tlak v pneumatikách sa odporúča kontrolovať každé dva týždne a pred každou dlhšou cestou. Vďaka pravidelnej kontrole môžete obajaviť prípadný nežiadúci pokles skôr, ako sa tlak zníži natoľko, aby sa poškodila vnútorná štruktúra pneumatiky.

Tlak je najvhodnejšie kontrolovať pred jazdou, keď sú pneumatiky studené. Ak sú pneumatiky príliš zahriate, nameraná hodnota môže byť chybná. Ak budú kolesá horúce, radšej počkajte, kým vychladnú - tlak v prehriatych pneumatikách býva vyšší. Určite nezabudnite skontrolovať aj rezervné koleso.


Čo ovplyvňuje správny tlak vzduchu v pneumatikách

V prvom rade si treba uvedomiť, že čiastočky vzduchu nonstop prenikajú cez steny pneumatiky, a to môže spôsobovať pokles tlaku približne o 0,2 baru za mesiac.Druhou príčinou poklesu tlaku býva mechanické poškodenie kolesa, či už nárazom na obrubník alebo rozrezaním ostrým predmetom.

Auto s príliš nízkym tlakom vzduchu v pneumatikách môže mať zvýšený valivý odpor, čo následne vedie k zvýšeniu spotreby paliva. Tak isto to ovplyvňuje aj riadenie vozidla v zákrutách a jeho stabilitu pri priamej jazde.

Avšak niektorí vodiči, najmä športoví automobiloví nadšenci, uprednostňujú nižší tlak v pneumatikách (aspoň o 0,5 baru). Ten im totiž dopraje vyšší komfort z jazdy najmä v offroadových terénoch, pretože zlepšuje celkovú trakciu pneumatiky na týchto povrchoch. Bežným vodičom sa však doporučuje dodržiavať odporúčanie o tlaku stanovené výrobcom.


ZDROJ www.oponeo.sk

11.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  


Návrat hore