Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom antiradaru

   2min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Antiradary


Antiradary sú zariadenia, ktoré môžu vodiča s predstihom upozorniť na prítomnosť policajného radaru pomocou zvukového a svetelného signálu. Ide o pasívne radarové detektory, čo je veľmi dôležité z hľadiska legálnosti ich používania.





Legislatíva na Slovensku

Antiradarom sa venuje aj zákon o premávke z roku 2018. Nové ustanovenie zakazuje nielen jeho používanie, ale aj umiestnenie spôsobom, ktorý použitie umožňuje. Ak antiradar používate, zaplatíte 150 €. Ak ho máte v aute pripravený na použitie, čiže takpovediac na dosah ruky, počítajte s pokutou 100 €.


Česká republika tu je situácia oveľa benevolentnejšia než u nás. Výslovne sú totiž zakázané len antiradary, ktoré znemožňujú meranie (rušičky) alebo inak ovplyvňujú činnosť policajného zariadenia. Pasívne prístroje, ktoré len na základe prijatého signálu z policajného radaru informujú vodiča, sú u našich susedov legálne a nič nebráni ich používaniu.


V Rakúsku sú zakázané všetky prístroje, ktoré na základe radarových vĺn rozpoznávajú aktívne policajné radary. Ich použitie vás vyjde poriadne draho: pokuta sa môže vyšplhať až na 4 000 eur. Aplikácie a zariadenia na báze GPS, ktoré využívajú databanku radarov alebo vyhľadávajú tzv. body záujmu, čiže aj radary, sú povolené a za ich použitie vám nič nehrozí.

V Nemecku je situácia nejasná, samostatné antiradary, čiže prístroje s jedinou funkciou, ilegálne a polícia ich môže dokonca skonfiškovať. Navigácie s funkciou antiradaru síce možno používať, vodič však musí túto funkciu vypnúť. V opačnom prípade mu hrozí rovnaký postih ako za samostatný antiradar. Používanie mobilných antiradarových aplikácií je veľmi nejasné a hoci ich zákon výslovne nezakazuje, pri cestnej kontrole môžete, ale ani nemusíte dostať pokutu. Tá je vo všetkých prípadoch 75 €.


Švajčiarsko je v súvislosti s antiradarmi nekompromisné. Všetky prístroje, ktoré upozorňujú na mobilné alebo pevné radary, sú striktne zakázané. Do tejto kategórie spadajú aj GPS navigácie s aktivovanou funkciou vyhľadávania radarov. Pozor, zakázaná je aj akákoľvek kombinácia prístrojov, napríklad, navigácia v mobilnom telefóne alebo notebooku, ak ponúkajú funkciu upozorňovania na radary. Akonáhle švajčiarska polícia vodičovi preukáže, že táto funkcia bola aktivovaná, hrozí mu pokuta minimálne 200 €.




Aký je rozdiel medzi antiradarom a AntiLaserom?

Hlavný rozdiel medzi antiradarom a laserovú rušičkou je teda ten, že antiradar nevysiela žiadny signál a neruší tak žiadnym spôsobom policajný radar. Používanie antiradaru je legálne len Čechách a nezakazuje ho žiadny zákon. Funkcia antiradaru možno prirovnať k rádioprijímaču, ktorý je naladený na frekvenciu radaru.

AntiLaser alebo laserová rušička je aktívna zariadenie, ktoré dokáže reagovať na policajné meranie laserovými pištoľami. Ruší meranie, kým nedôjde k spomaleniu vozidla na povolenú rýchlosť. Potom vodič zariadenie vypne a rýchlosť automobilu môže byť zmeraná. Jej používanie je zákonom zakázané, inak vám hrozí trestný postih.

ZDROJwww.autobild.pluska.sk

09.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  


Návrat hore