Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Dezinfekcia bazéna pomocou UV lámp

   3min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

UV lampy do bazéna


Aby voda vo vašom bazéne vydržala krištáľovo čistá a zdravotne nezávadná, mali by ste ju pravidelne čistiť. Jeden zo spôsobov bezchlórovej úpravy vody je dezinfekcia pomocou UV lámp. Vďaka nej sa zbavíte škodlivých mikroorganizmov.






Ako funguje UV lampa

Bezpečne dezinfikuje vodu v bazéne pôsobením ultrafialového žiarenia typu C.UV lampa sa odporúča ku každej úprave vody. Je vhodným doplnkom ku chlórovej/solchlórovej úprave, nakoľko znižuje spotrebu chlóru o 30-40 percent. Sama o sebe bohužiaľ nedokáže udržať čistú vodu ale v kombinácií so solchlórovou alebo chlórovou úpravou stabilizuje kvalitu vody. Odporúčame každý rok meniť žiarovku, pretože výkonnosť žiarovky po roku výrazne klesá. Zariadenie je pre ľudský organizmus neškodné a spoľahlivo ničí baktérie, plesne a riasy.






Výhody UV lampy

  • ekologická a šetrná bezchlórová úprava vody

  • nevytvára žiadne chemické látky

  • absencia chlórového zápachu

  • nedráždi oči, pokožku a sliznice ako chlór

  • ekonomická prevádzka - úspora bazénovej chémie

  • voda v bazéne bude krištáľovo čistá a hlavne zdravotne nezávadná







Zvýšenie účinnosti UV lampy

Aby bol účinok dezinfekcie prostredníctvom UV lampy naozaj maximálny, je nutné sa tiež zamerať na dva faktory:

  • Úprava pH vody – to by sa malo pohybovať medzi hodnotami 6,8 až 7,2; pri nižšej pH bude voda korozívna – kyslá, pri vyššom naopak zásaditá (zakalená, dochádza k zrážaniu vodného kameňa)

  • Tvrdosť vody – kontrola tvrdosti sa odporúča najmä, ak bazén napúšťate z vlastných zdrojov ako je napr. studňa, príliš tvrdá voda by mohla zaniesť ochrannú trubicu UV lampy, čím by došlo k zníženiu dezinfekčnej funkcie; na zmäkčenie vody sa používa špeciálna chémia







Veľkosť bazéna

Veľkosť bazéna, do ktorého sa chystáte lampu inštalovať, je rozhodujúci parameter, ktorý treba pri výbere lampy zohľadniť.

Pre štandardne veľké bazény (30-50m3) sa odporúča UV lampa s výkonom 40-70W.







Prietok vody

Optimálny prietok vody UV lampou je dôležitý, kvôli intenzite ožarovania, ktorá je potrebná na dezinfekciu vody. Maximálne hodnoty sa pri jednotlivých modeloch UV lámp líšia a jedná sa o jeden zo základných parametrov. To, akú hodnotu zvoliť, sa odvíja aj od miesta, kde bude lampa používaná.

Vzhľadom k tomu, že UV lampa a ionizátor sa umiestňujú za filtráciu, je dôležité všimnúť si to, aký má filtrácia prietok vody. Rôzne UV lampy sú totiž prispôsobené rôznym prietokom a do niektorých príliš veľké prietoky nemôžete pustiť.

TIP : Dajte si pozor, aby ste si omylom nekúpili UV lampu, ktorá nebude kompatibilná s vašou filtráciou.







Inštalácia UV lampy

Lampu je dôležité správne zapojiť, v opačnom prípade stráca schopnosť udržať vodu čistú. Všeobecné odporúčanie je zapojiť UV lampu do obtoku (bypass). Ten reguluje rýchlosť prietoku vody vnútrom lampy a tak je zaistené, že bude voda dostatočne dezinfikovaná. Navyše sa zjednoduší čistenie vnútrajšku lampy bez nutnosti odstavenia filtrovania, príp. odpustenia bazéna. Lampa sa osadzuje za filtráciou smerom k bazénovým tryskám. UV lampu je možné namontovať aj do už existujúcej bazénovej technológie.


Poznáme dva typy osadenia

  • Vodorovné - bežné zapojenie UV lampy do bazénového rozvodu; vyžaduje viac miesta; voda priteká do lampy zospodu a odteká vrchnou časťou, pri opačnom prietoku nedôjde k zaplneniu lampy vodou a stratí tak danú funkciu.

  • Zvislé – tento typ osadenia je vhodný v prípade, že nemáte na dĺžku dostatok priestoru; voda musí byť opäť do lampy privádzaná odspodu.






Príslušenstvo k UV lampe

Rovnako ako u akéhokoľvek iného výrobku si pred kúpou UV lampy zistite, aké príslušenstvo je dostupné k vášmu konkrétnemu modelu.


  • náhradné UV-C žiarivky - aby ste mohli po konci životnosti tej súčasnej žiarivku vymeniť.

  • bazénová klapka - na ochranu UV lampy na sucho zaistí, že v prípade nedostatku vody v bazéne dôjde k vypnutiu okruhu a UV lampa nebude pokračovať v čistení, čím by sa mohla poškodiť.

  • prúdový chránič - všetky UV lampy musia byť zapojené do siete cez prúdový chránič, ktorý obvykle nebýva súčasťou balenia a je potrebné ho k UV lampe dokúpiť.







Údržba

Raz za čas skontrolujete ochranné sklo, ktoré je vo vnútri UV lampy. Pokiaľ dôjde k jeho zaneseniu vodným kameňom, nebude lampa správne fungovať. Dezinfekcia vody totiž prebieha iba na malom úseku vnútornej časti lampy.

Odporúča sa každý rok meniť UV-C žiarivku, pretože výkonnosť žiarivky po roku výrazne klesá.






Cena UV lampy

Cena do 150 €

Za túto cenu zoženiete tie najlacnejšie bazénové UV lampy, ktoré sú obvykle vhodné pre bazény menších rozmerov a zapájajú sa za filtrácie s nižším prietokom. Obvykle tiež nebývajú vyrobené celé z nerezovej ocele, ale tá je v nich kombinovaná napríklad s plastom.

Cena od 150 do 400 €

Bežnú UV lampu k bazénu si môžete kúpiť za túto cenu. Tá by už mala zvládnuť bazény väčších rozmerov a mať dlhšiu životnosť žiarivky. Tieto UV lampy sa nemusíte báť bez obáv zapojiť za väčšinu bežných bazénových filtrácií.

Cena nad 400 €

Bazénové UV lampy za vyššie ceny sú obvykle vysoko výkonné. Niektoré z nich sú vďaka prémiovým materiálom veľmi odolné a sú tak vhodné na použitie aj v slaných bazénoch. Iné sú vybavené nezvyklými technológiami a funkciami.




08.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  


Návrat hore