Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ionizácia vody: Moderný spôsob starostlivosti o váš bazén

   3min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Ionizátory vody

Ionizácia vody: Moderný spôsob starostlivosti o váš bazén


Vodu v bazéne môžete ľahko udržať krásne čistú a zdravotne nezávadnú aj s minimálnym množstvom bazénovej chémie. Stačí len zapnúť ionizátor, ktorý sa spoľahlivo postará o zničenie baktérií aj rias a pomôže vám aj v boji s ostatnými nečistotami.

Dezinfekčný ionizátor je zariadenie, ktoré umožňuje údržbu bazénovej vody s 90% úsporou chlóru alebo podobných látok na dezinfekcii bazénovej vody. Slúži na hĺbkovú dezinfekciu vody. Produkujú ozón, ióny kovov či tzv. trojmocný kyslík, ktorý je účinný pri likvidácii všetkých choroboplodných zárodkov. Pri použití ionizátorov, s ktorými sa stretnete aj pod pomenovaním ozónové generátory, nie je potrebná aplikácia chlóru, väčšinou ani inej bazénovej chémie.







Ako pracuje dezinfekčný ionizátor

Dezinfekčný ionizátor pracuje na báze riadeného uvoľňovania iónov medi, striebra a zinku, ktoré ničia baktérie, kvasinky, améby a riasy. Pracuje v súčinnosti s filtračnou jednotkou, kde sú inštalované elektródy uvoľňujúce ióny medi, striebra a zinku do prívodného potrubia.V ionizačnej cele prístroja sa nachádzajú dve elektródy zo špeciálnej zliatiny striebra, medi a prípadne aj zinku. Keď medzi nimi prechádza elektrický prúd s nízkym napätím, začnú sa do vody uvoľňovať kladne nabité ióny týchto kovov.

Meď je efektívnym činidlom najmä v boji proti riasam.

Ióny striebra spoľahlivo zabraňujú ďalšiemu množeniu baktérií tým, že narušujú ich DNA, bunkovú stenu aj dýchací reťazec.

Ióny zinku zmäkčujú vodu v bazéne a pomáhajú tak predchádzať vzniku kalov a usadzovaniu mikroorganizmov na stenách bazéna. A ako bonus sa ionizátor postará aj o to, aby sa všetky plávajúce nečistoty zhlukli do vločiek, s ktorými si potom rýchlo poradí filtračný systém.


Výhody ionizácie vody

  • účinne ničí všetky baktérie, riasy a vírusy

  • umožňuje údržbu bazénovej vody s 90% úsporou chlóru

  • hĺbková dezinfekcia vody

  • ionizátor môžete využiť aj na kryté vnútorné bazény

  • plávajúce nečistoty sa zhluknú do vločiek a filtračný systém ich odstráni


Nevýhodou tejto metódy

  • absencia oxidačnej funkcie , čo sa v dlhšom horizonte môže prejaviť matnosťou vody

  • dezinfekčná funkcia je vzhľadom na neschopnosť ničiť vírusy nedostatočná.

  • z dôvodu kompenzácie týchto nedostatkov sa preto odporúča používať ionizátor v spojení s dávkovaním chlóru.


Pred uvedenie do prevádzky je nutné bazénovú vodu upraviť na nižšie uvedené hodnoty:


Kyslosť vody

pH 6,8 - 7,4

Alkalita

80-120 ppm

Cl

0,3 - 0,1 mg/l



Solárne ionizátory

Sú samostatnou skupinou a ich využitie pre menšie bazény je ešte jednoduchšie. Ionizátor pomocou solárneho panelu vyrába energiu, ktorú potrebuje na správne fungovanie.

  • výhodou je jeho energetická nezávislosť

  • nepotrebuje žiadnu inštaláciu, stačí ho vložiť do vody

  • je vhodný na 40 m3 vody

  • veľmi jednoduchá údržba

  • stačí raz za čas vyčistiť anódu ionizátora


TIP : Solárne ionizátory fungujú energeticky nezávisle , ale je potrebné zaistiť ich umiestnenie na mieste, kde dopadajú slnečné lúče. Len tak je zaistený plný výkon. Pokiaľ umiestnite ionizátor do tieňa, jeho výkon výrazne poklesne. Vždy teda dbajte na zaistenie ionizátora na slnečnom svite, použiť môžete špagát alebo retiazku.

Digitáne ionizátory

  • vhodný aj do väčších bazénov - väčší objem vody

  • využiť ho môžete naj do krytých vnútorných bazénov

  • spolupracuje s filtračným čerpadlom bazéna







Inštalácia prístroja

Prístroj je umiestnený v plastovej skrinke, ktorá chráni pred kvapkami vody, ale nie je vodotesná. Musí byť inštalovaný na suchom mieste, mimo dosahu poveternostných podmienok a priameho slnečného žiarenia. Pripojenie el. prúdu sa vykoná pripojením na riadiacu jednotku, ktorá ovláda funkcie filtračného čerpadla bazéna. To znamená, ak pracuje filtračné čerpadlo, je zapnutý prístroj, pokiaľ filtračné čerpadlo je vypnuté, musí byť vypnutý aj dezinfekčný ionizátor.

Príkon el.prúdu pre prístroj je max. 3 VA a teda môžeme prístroj zapojiť na istič, ktorý chráni motor filtračnej jednotky. Výstup pre elektródy z prístroja je ukončený dvoma konektormi, ktoré sa vsunú na koncovky elektród umiestnené na nádobke.


  • Po 1. týždni prevádzky prístroja znížime Cl na 50 % a vykonáme kontrolu pH bazénovej vody (prípadne upravíme na vyššie uvedené hodnoty).

  • Po 2. týždni prevádzky prístroja znížime Cl na 25% pôvodnej dávky a vykonáme kontrolu pH a alkality bazénovej vody.

  • Po 3. týždni prevádzky prístroja môžeme znížiť dávku Cl na hodnotu 0,1 mg/l a opäť vykonáme kontrolu hodnoty pH a alkality vody v bazéne. Po tejto 3-týždňovej prevádzkovej dobe prístroj plne nahradí 90 % bežného obsahu Cl a iných obdobných chemických látok, ktoré sú potrebné na údržbu bazénovej vody.







Doplnky

V rámci doplnkovej výbavy si k nemu môžete zaobstarať aj zariadenie pre automatickú kontrolu pH alebo Wi-Fi modul, ktorý vám umožní ovládanie celého systému cez mobilnú aplikáciu.


03.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  


Návrat hore