Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme s výberom domácej vodárne

   8min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Domáce vodárne

Obvykle slúžia predovšetkým tam, kde nie je k dispozícii možnosť napojenia na verejný vodovod alebo kde je výhodnejšie čerpať vodu z vlastného vrtu alebo studne. Domáca vodáreň však môže slúžiť aj ako doplnok bežnej vodovodnej siete. Napríklad môže rozvádzať úžitkovú vodu na účely zavlažovania alebo zalievania záhrady a pod. V takom prípade, ak je v blízkosti vhodný zdroj vody sa často lepšie finančne oplatí obstaranie a prevádzka vlastnej vodárne ako používanie pitnej vody.


Výhody domácej vodárne

Nevýhody domácej vodárne







Ako vybrať domácu vodáreň?

  1. Pri výbere domácej vodárne patrí medzi najdôležitejšie parametre dopravná výška , ktorá sa skladá zo sacej a výtlačnej výšky .

  2. Ohľad berte tiež na maximálny prietok vodárne a prispôsobte ho vlastným požiadavkám.

  3. Zaujímajte sa o ďalšie dodatočné funkcie vodárne, napríklad ochranu proti chodu na sucho či spätnú klapku zamedzujúcu spätnému návratu vody do studne.






Umiestnenie vodárne

Pri výbere vodárne je dôležité aj miesto, kam ju chcete umiestniť. Pokiaľ bude čerpadlo pracovať napr. v pivnici, garáži alebo inde v dome v blízkosti obytných miestností, je treba vyberať aj podľa miery hlučnosti. Dôležitá je aj ochrana pred mrazom. Vodáreň musí byť uložená v suchom zateplenom prostredí, aby sa predišlo zamrznutiu a poškodeniu stroja, prípadne je nutné ju na zimu vypustiť (napr. na nezateplených sezónnych chatách a pod.).

Vodáreň s povrchovým čerpadlom

Najjednoduchší typ domácich vodární. Súčasťou je tlaková nádoba, čerpadlo a tlakový spínač, ktorý spustí čerpadlo hneď ako poklesne tlak v nádobe. Funguje na princípe tzv. samonasávacích čerpadiel. Ide o zariadenia, ktoré nasávajú vodu zo studne či nádrže a transportujú ju do objektu. Voľba čerpadla musí ísť ruka v ruke s typom inštalácie – konkrétne samonasávacie čerpadlo je možné skombinovať s tlakovou nádobou, ale tiež mať podobu kompaktnej automatickej vodárne. Obmedzenie samonasávacieho čerpadla tkvie v pomerne malej hĺbke nasávania, dokáže čerpať vodu maximálne z hĺbky 8 metrov. Vodu z hlbšej studne je preto vhodné čerpať ponorným čerpadlom. Rovnaké pravidlo platí v prípade vzdialenejšieho zdroja vody, kedy sa hĺbka nasávania blíži k maximu.


Vodáreň s ponorným čerpadlom

Ponorná domáca vodáreň pracuje na rovnakom princípe ako povrchová, len má navyše ponorné čerpadlo a dokáže čerpať vodu z hĺbky aj oveľa viac ako 8 metrov. pracuje pod hladinou vody najčastejšie v studniach, vrtoch alebo nádržiach. Uplatní sa nielen v domácnostiach, ale aj v priemysle pre väčšie hĺbky, kde nestačí povrchová vodáreň. Vďaka umiestneniu vo vode je tento typ domácej vodárne veľmi tichý a takisto aj priestorovo úsporný.







Ovládanie čerpadla domácej vodárne

Klasickým tlakovým s tlakovou nádobou - ponúkajú jednoduchú opraviteľnosť, ale zaberajú pomerne dosť priestoru (najmä objemnejšie nádoby).


Prietokovým spínačom (tzv. presscontrol) sú kompaktnejšie. Väčší komfort a konštantný tlak vody v akejkoľvek situácii však ponúkajú vodárne s frekvenčným meničom. Ich nevýhodou je vyššia obstarávacia cena.


Riadiacou jednotkou s frekvenčným meničom trvalo sleduje nastavený tlak v potrubí a reguluje otáčky čerpadla a elektromotora v závislosti od aktuálneho prietoku vody. K týmto vodárňam budete potrebovať malú tlakovú nádobu 2-8 l alebo si vyberte vodáreň, ktorá má tlakovú nádobu už integrovanú.







Prietok vody

Stanovenie prietoku vody je jedným z hlavných parametrov. Správnu hodnotu voľte podľa účelu vodárne. Udáva, aké množstvo vody je zariadenie schopné z nádoby vytiahnuť. Táto hodnota býva uvádzaná hneď niekoľkými spôsobmi. Môžu to byť: metre kubické za hodinu (m3/hod); litre za minútu (l/min.); alebo litre za hodinu (l/hod.).

Pokiaľ je údaj uvedený v jednotkách, ktoré vám nevyhovujú, môžete si ho sami prepočítať. Platí, že 1 m3 za hodinu = 16,667 l/min. S touto informáciou už s jednoduchým delením či násobením ľahko doberiete akékoľvek varianty.


  • Zásobenie domácnosti pitnou vodou 2 – 4 m³ / hod

  • Zavlažovanie záhrady 1,5 m³ / hod

  • Prečerpávanie a odčerpávanie vody 3 m³ / hod







Tlak vody

Pre správne fungovanie vodárne v domácnosti je potrebný dostatočný tlak vody, uvádza v baroch. O tlak vody v expanznej nádobe sa stará tlakový spínač a prostredníctvom dostatočného tlaku dokáže vodu distribuovať po potrubí do sprchy – vodovodu alebo do závlahy. Tlak neovplyvňuje veľkosť nádoby, podstatný je výkon čerpadla . Odporúčame preto domáce vodárne s tlakom od 3 až do 5 barov. Tlak vody v potrubí samočinne zabezpečuje tok vody. Úlohou tlakového spínača je teda aj správne nastavenie tlaku v pomere s výkonom čerpadla.







Maximálny výtlak

Maximálny výtlak uvádza, do akej vzdialenosti zvládne vodáreň vodu vytlačiť a najčastejšie býva v hodnotách okolo 30 až 50 metrov. Je dobré vedieť, že pri maximálnej dĺžke potrubia alebo hadice bude na jej konci voda len pomaly vytekať, ak požadujete na výstupe stále určitý tlak, je dobré mať určitú rezervu.

Výtlak čerpadla znižujú všetky možné nainštalované prvky, ktoré zapríčiňujú vyšší trenie a tým pádom znižujú výsledný výtlak. Pre predstavu nainštalovanie sacieho koša znižuje výtlak o 1,5 metra, ďalej ho ovplyvňuje dĺžka, priemer i materiál hadice, spätná klapka či použitie rôznych filtrov.







Dopravná výška

Udáva, z akej vzdialenosti bude prístroj schopný vodu vyčerpať a dostať do miesta určenia. Všeobecne sa jedná o súčet dvoch samostatných parametrov, a to výšok sacej a výtlačnej.







Sacia výška

Tento parameter nás informuje o tom, z akej vzdialenosti a hĺbky dokáže vodáreň nasávať vodu. Hodnota je daná dĺžkou horizontálneho a zvislého potrubia, pričom pre každé platí iný prepočet.

  • Horizontálne potrubie 10 m dĺžky = 1 m sacej výšky

  • Zvislé potrubie 10 m dĺžky = 10 m sacej výšky


TIP : Pre výpočet potrebnej sacej výšky teda musíte sčítať celkovú dĺžku horizontálneho a zvislého potrubia. Pri domácich vodárňach sa hodnoty sacej výšky bežne pohybujú okolo 8 - 9 metrov.







Výtlačná výška

Udáva, do akej výšky a vzdialenosti dokáže vodáreň vodu vytlačiť. V prípade výtlačnej výšky hrá dôležitú úlohu tlak. Počítajte s aspoň 1 barom na každých 10 metrov.

Pri vytváraní siete je tak nutné sa zamyslieť nad tým, s akou razanciou by mala byť voda vytláčaná a podľa toho voliť jednak silu prístroja, jednak celkovú dĺžku rozvodu.







Zloženie domácej vodárne

  • Čerpadlo - tvorí najdôležitejšiu časť domácej vodárne (samonasávacie, ponorné...).

  • Automatika s príslušenstvom - tlakový spínač, flexibilná hadica, elektrické pripojenie, tvarovka, nanometer, ochrana proti chodu na sucho.

  • Tlaková nádoba - horizontálna, vertikálna, nerezová, plechová, pozinkovaná, s gumovým vakom, bez gumového vaku.







Hlučnosť

Pri nákupe domácej vodárne sa zaujímajte aj o jej hlučnosť , ideálne udávanú v dB . Práve hluk vychádzajúci z vodárne pri jej chode rozhoduje o komforte jej použitia. Nie vždy je to pravidlom, no menej výkonné motory bývajú tichšie.

TIP : Ponorné čerpadlá pracujú veľmi potichu, pretože sú priamo v zdroji vody. Povrchové čerpadlá sú hlučnejšie.






Bezpečnosť

Základné bezpečnostné funkcie a poistky, bez ktorých by bola prevádzka vodárne riziková alebo nemožná:


  • Tepelná poistka - ochrana pri prípadnom prehriatí motora. Poistka motor automaticky vypne a zabráni jeho skratu .

  • Ochrana proti chodu nasucho - zastaví chod pri poklese hladiny. Ak náhodou vodáreň stratí tlak a voda vytečie z čerpadla, to bude mať tendenciu ťahať nasucho a motor môže zhorieť.

  • Spätná klapka - umiestňuje sa medzi čerpadlo a zvyšok vodárne, zabraňuje návratu vody späť do studne a udržuje konštantný tlak.






Príslušenstvo k vodárni

  • Gekaspojka - spojovací diel zaisťuje bezproblémové napojenie, spojka medzi domácou vodárňou a hadicou, cez ktorú sa voda distribuuje.

  • Sacia hadica - ideálne vystužená či z odolného plastu, aby sa nezdeformovala tlakom a jeho zmenami. Automaticky zalieva čerpadlo. Podstatná je jej spätná klapka , aby zabezpečila, že voda netiekla späť k zdroju.

  • Výtlačná hadica - hadica vedúca z vodárne, podľa účelu záhradnej alebo do interiéru.

  • Pancierová hadica - na zakomponovanie novej hadice k už fungujúcemu systému.

  • Manometer - ukazovateľ hodnoty tlaku v expanznej nádobe.

  • Odpieskovací filter – jeho úlohou je zachytiť nečistoty veľkosti piesku a väčšie. Odporúča sa to predovšetkým pri čerstvo vŕtaných a kopaných studniach v domácnosti. Nielenže voda môže byť znečistená, ale nečistoty môžu poškodzovať čerpadlo a usadzovať sa vo vodovodnom systéme. Takýto filter slúži na zachytenie takýchto nečistôt. Tento filter je potrebné pravidelne kontrolovať, aby nedošlo k upchatiu prietoku vody.

  • Redukčný ventil - vyhnete sa kolísaniu teploty vody pri dodatočnom plnení zásobníka. Redukčný ventil zároveň udržuje konštantný tlak v potrubí a nielen v nádobe ako tlakový spínač.






Inštalácia

Inštalácia nie je spravidla nijako zložitá. V podstate stačí zapojiť prístroj do elektriny (230 alebo 400 V), pripojiť ho na rozvody a pripojiť k nemu aj saciu hadicu, ktorej druhý koniec bude samozrejme ponorený v zdroji vody. Vodárne je však potrebné tiež zaistiť potrebné podmienky. Dajme tomu, že vzdialenosti zdroja a výstupu zodpovedajú jej saciemu a výtlačnému výkonu. Ďalej je potrebné sa zamerať napríklad na to, aby nebola vodáreň vystavená extrémnym teplotám, najmä nízkym. Vodáreň môže tiež pôsobiť hluk a mala by byť preto bokom obytných častí domu.







Údržba

Vhodné umiestnenie zariadenia zohráva kľúčovú úlohu v jeho životnosti. Domáce vodárne bývajú obvykle umiestňované do pivníc alebo technických miestností, kde svojim chodom príliš nerušia, a pritom sú neustále na očiach. Pri nepretržitej zimnej prevádzke sa postarajte o ich ochranu pred mrazom alebo vypustite všetku vodu. V opačnom prípade dôjde k jej zamrznutiu a následnému roztrhnutiu celého aparátu.

Vodáreň tiež poctivo čistite. Pravidelne prúdom vody oplachujte filtre aj predfiltre, ktoré je možné jednoducho vybrať. Vďaka adekvátnej starostlivosti bude prístroj fungovať dlhé roky bez najmenších problémov.


Pri údržbe domácej vodárne je vždy dobré a niekedy aj potrebné dofúknuť nádrž na určený protitlak , ktorý je medzi kovovým plášťom nádoby a gumovým mechom , ktorý tlak v nádobe pomáha udržiavať. Každá vodáreň má predpísaný protitlak . Pokiaľ čerpadlo spína často, minimálne raz za štvrťrok tento protitlak skontrolujte. Práve časté spínanie čerpadla totiž môže byť príznakom, že protitlak je nízky.

Tlak treba dofúknuť ako pri klasickej pneumatike na aute – cez klasickú ventilku, ktorá je na nádrži. Dôležité je odpojiť vodáreň z elektrickej siete . Uvoľniť tlak v potrubí, otvorením kohútika na vodovode. Manometer by mal ukázať nulový tlak. Ventilku odskrutkujete a za pomoci vlastného manometra skontrolujete hodnotu protitlaku v nádrži. Nahustite na výrobcom uvedenú hodnotu , skontrolujte ventil. Následne zatvorte kohútik, zapojte do elektrickej siete a tlak by mal byť v poriadku.






Zazimovanie vodárne

V prípade, že by miestnosť s vodárňou mohla premŕzať, musíte vodu z celého zariadenia vypustiť. Vodáreň vypnete vytiahnutím zo zásuvky a odvodnenie vykonáte tak, že najskôr otvoríte odvodňovacie ventily na uzatváracom ventile za vodárňou. Potom vypustíte vodu z výtlačného potrubia aj tlakovej nádoby a následne vyskrutkujete odvodňovacie zátky telesa a čerpadlo odvodíte. Odvodňovaciu zátku zaskrutkujete tesne pred ďalším spustením. Zátky namažte lojom, potravinárskym tukom alebo vazelínou.







Niekoľko rád a tipov na záver

  • Ak chcete použiť domácu vodáreň na trojfázový prúd, overte jeho dostupnosť v mieste použitia.

  • V prípade, že výdatnosť studne alebo vrtu je menšia ako výkon čerpadla, je nutná inštalácia strážcu hladiny. Ten ochráni čerpadlo pred prípadným chodom nasucho.

  • Nákup domácej vodárne bez zabezpečeného servisu je hazard.

  • Na dosiahnutie parametrov uvedených na čerpadle nezmenšujte svetlosť výtlačného potrubia alebo hadice.

  • Pozor na uvádzané parametre čerpadiel. Často sú uvádzané iba okrajové údaje určujúce maximálne hodnoty množstva čerpanej vody a výtlaku (Qmax a Hmax) - tieto hodnoty teda nie sú nikdy dosiahnuté súčasne!


03.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  


Návrat hore