Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Ako docieliť čistú vodu v bazéne bez chémie

   3min.
   bemom.sk
   redakcia
   zdielať

Čistá voda v bazéne bez chémie

Na udržanie čistej vody v bazéne nestačí lenkvalitná filtrácia, bezbazénovej chémie to proste nejde.Kontaminovaná voda sa stáva vhodným prostredím pre rast nebezpečných mikroorganizmov, ktoré môžu spôsobiť zdravotné problémy.Sprievodným javom zhoršenia kvality vody je aj zmena zafarbenia, zakalenia alebo zápach vody.






Bezchlórová bazénová dezinfekcia

Vhodná na dezinfekciu vody vo všetkých typoch domácich bazénov s filtráciou a pre vírivé vane. Dlhodobo likviduje vírusy, plesne a baktérie, zabraňuje množeniu mikroorganizmov. Bezchlórová bazénová chémia dodáva vode kyslík a v prípade použitia vo vírivej vani odstraňuje nežiaducu penu.Účinnou zložkou bezchlórovej bazénovej chémie sú najčastejšie látky, ako biguanid, peroxid vodíka, striebro či tzv. aktívny kyslík. Táto alternatíva má niekoľko nevyvrátiteľných výhod, avšak i nevýhody.


Plusy

  • Šetrná k životnému prostrediu, pokožke i vlasom

  • Vhodná pre ľudí s citlivou pokožkou

  • Pod vplyvom slnečného žiarenia nedochádza k jej degradácii

  • Neprodukuje chloramíny

Mínusy

  • Nižšia efektivita v porovnaní s chlórom

  • Vyššia cena

  • Nutnosť kombinovať viacero prípravkov (väčšinou)

  • Niektoré prípravky môžu spôsobiť zakalenie vody v bazéne


Bezchlórová bazénová chémia na báze brómu

Dezinfekčné účinky fungujú na princípe, pri ktorom dôjde k rozbitiu chemických väzieb molekúl kontaminantov, ich oddeleniu a zničeniu. Výhodou brómu je jeho pomalší rozklad. Nevýhodou zas to, že pri rozpade vytvára bromamíny. Ide o podobné látky, akými sú spomínané chloramíny. Na rozdiel od nich majú slabší zápach, účinnosť brómu však znižujú rovnako. Aj v prípade vzniku bromamínov je nutné pristúpiť k šokovej chlórovej terapii.


Biguanid a peroxid vodíka

Ide o látku podobnú peroxidu vodíka, ktorá bola pôvodne vyvinutá ako chirurgický dezinfekčný prostriedok. Biguanid účinkuje tak, že kontaminanty spojí do zhlukov, ktoré sú nerozpustné vo vode. Vďaka tomu ich môže zachytiť filtračný systém. Pozor, tento proces môže spôsobiť nadmerné upchávanie filtrácie.

Peroxid vodíka pri kontakte s kontaminantmi reaguje veľmi rýchlo. Pri tomto procese sa rozkladá na neškodný vodík a vodu. Je drahší ako chór, zároveň sa udáva, že je až 2 x účinnejší, preto ho stačí dávkovať v polovičných množstvách.


Bazénová chémia pre deti

Niektoré produkty sú predávané pod názvom „bazénová chémia pre deti“. V skutočnosti nejde o nič špeciálne, ale o „obyčajnú“ bazénovú chémiu bez chlóru. Hlavnou výhodou tejto alternatívy, z akéhosi detského pohľadu, je, že nespôsobujú štípanie očí. Bezchlórové prípravky sú vhodné aj pre alergikov, astmatikov, ľudí, ktorí trpia kožnými problémami, napr. ekzémami, lupienkou atď.


Solinátory

Solinátor je nevyhnutný v prípade, ak chcete na dezinfekciu vody používať špeciálnu soľ do bazénov. Bez neho je síce soľ prospešná pre vašu pokožku, neslúži však na dezinfekciu vody. Toto zariadenie rozkladá molekuly soli, ktoré premieňa na aktívny chlór. Ten je v porovnaní s klasických chlórom považovaný za účinnejší, navyše, nevznikajú pri ňom problémy, ako je napr. produkcia chloramínov.


Viac v článku “Solinátory”


Ionizátory

Ionizátory slúžia na hĺbkovú dezinfekciu vody. Produkujú ozón, ióny kovov či tzv. trojmocný kyslík, ktorý je účinný pri likvidácii všetkých choroboplodných zárodkov (baktérie, kvasinky, améby, riasy, atď.). Pri použití ionizátorov, s ktorými sa stretnete aj pod pomenovaním ozónové generátory, nie je potrebná aplikácia chlóru, väčšinou ani inej bazénovej chémie.


Viac v článku “Ionizátory”


UV lampy

Bezpečne dezinfikujú vodu v bazéne pôsobením ultrafialového žiarenia typu C. Zariadenie je pre ľudský organizmus neškodné a spoľahlivo ničí baktérie, plesne a riasy.


Viac v článku “UV lampy”

Moduly na úpravu pH

Zariadenia na úpravu pH fungujú spravidla ako prídavné moduly ku chlorátorom (inštalujú sa do ich spodnej časti). Modul pomocou sondy priebežne meria hodnoty pH vody a na základe aktuálneho vyhodnotenia jej kvality integrované dávkovacie čerpadlo reguluje pH.


Viac v článku “pH vody”


Chlorátory

Ide o zariadenia, ktoré sa inštalujú priamo na potrubie filtračného systému. Vložíte do nich chlór, a ten je následne do vody dávkovaný automaticky, v prípade niektorých modelov poloautomaticky.


03.01.2023, zdroj: bemom.sk, autor: redakcia  


Návrat hore