Nákupný košík
Cena spolu:  
0.00 €
Poradíme pri výbere bicykla pre dieťa

   9min.
   besporty.sk
   redakcia
   zdielať




Detské bicykle


Výber správneho bicykla pre dieťa je veľmi dôležitý, pretože dobré skúsenosti s cyklistikou v detstve sa zaryjú do pamäte, a tak je viac pravdepodobné, že vaše dieťa bude zdravšie, bude mať lepšiu kondíciu, koordináciu tela alebo aj, že doma vychováte vášnivého cyklistu.





Tipy pre výber bicykla pre dieťa





  • vždy bicykel vyskúšajte s dieťaťom

  • chybou je výber väčšieho rámu, do ktorého "má dieťa dorásť"

  • väčšie bicykle deti zle ovládajú a môžu z nich ľahko spadnúť

  • dieťa musí bicykel samo chcieť, do jazdenia ho nenúťte








Kľúčové parametre pri výbere detského bicykla

Detský bicykel vyberáme podľa veku a výšky dieťaťa, a tiež jeho schopností a šikovnosti. Dôležité je, aby malo na bicykli pocit istoty a bezpečnosti. Detské bicykle sa označujú v palcoch ako 12'' /14" /16'' /20'' /24'' či 26" a vyjadruje to priemer kolies, nie veľkosť rámu.

Ak vyberáte pre vaše dieťa prvý „naozajstný“ bicykel, tu je orientačná tabuľka:


Veľkosť bicykla

Vzdialenosť rozkrok-zem

Vzdialenosť rozkrok-pedále

Približný vek

Výška dieťaťa

12″

45 cm

39 cm

2-4 roky

od 90-110 cm

14″

48 cm

40 cm

3-5 rokov

od 95-115 cm

16″

50 cm

42 cm

4-7 rokov

od 100-125 cm

20″

54 cm

45 cm

6-9 rokov

od 105-135 cm

24″


26”


63 cm

52 cm

8-12 rokov

od 115-155

cm



TIP : V mnohých prípadoch majú výrobcovia uvádzané vlastné tabuľky pre odporúčané veľkosti bicyklov.



Výška v stoji

Vzdialenosť medzi hornou rúrkou a zemou – je dôležitým faktorom pri dimenzovaní detského bicykla. Dieťa by malo byť schopné rozkročiť sa na bicykel s vystretými nohami rovno na zem, aby sa rozkrok nedotýkal hornej trubice bicykla. Dieťa by malo byť schopné pohodlne uchopiť riadidlá bez úplného natiahnutia rúk. Ideálne je mierne prehnutie lakťov. Malo by byť schopné ľahko riadiť a stlačiť ručné brzdy, ktoré sa zavádzajú od 20” bicyklov.


Výška rozkroku

Najjednoduchší spôsob, ako zmerať výšku rozkroku dieťaťu, je s knihou. Ako? Dieťa postav ku stene bez obuvi a knihu medzi jeho nohami posúvaj smerom hore až k jeho rozkroku. Horný bod knihy so zemou je vzdialenosť, ktorú zmeraj a máš presnú výšku rozkroku dieťaťa.


Výška sedadla

Väčšina detských bicyklov je navrhnutá tak, aby deti jazdili vo viac vzpriamenej polohe. To zaistí pohodlné sedenie a môžu ľahko vidieť svoje okolie počas jazdy na bicykli. Ich nohy by mali byť mierne ohnuté na spodnej časti pedálu. Niektoré bicykle síce konštrukčne umožňujú nízku polohu sedla, celkový rám bicykla je dlhší a tým pádom musí byť dieťa príliš natiahnuté a sedí neprirodzene.


Priemer kolies

Rozmer v palcoch znamená priemer kolies, nie veľkosť rámu ako u bicyklov pre dospelých. 12“ a 16“ palcové bicykle majú len jednu rýchlosť a zadnú brzdu tzv. torpédo, takže dieťa brzdí spätným pohybom pedálov. Je možné na bicykel namontovať aj pomocné kolieska. 20 palcové bicykle už majú aj prevody a zadnú brzdu ovládanú páčkou z riadidiel a 24“ bicykel sa už v podstate nelíši od bicyklov pre dospelých.


TIP : Nekupujte väčší bicykel s tým, že dieťa naň dorastie. Správna veľkosť je veľmi dôležitá. Dieťa musí mať pocit, že bicykel dokonale ovláda, inak sa naň bude báť sadnúť a pokazíte mu celú radosť z bicyklovania.






Nosnosť bicykla

Pri výbere tiež zisťujeme, že z akých materiálov je bicykel vyrobený. Každý typ kolesa a každý materiál umožňuje inú nosnosť.


Orientačná nosnosť kolesa:

  • Detský bicykel 12 až 16“ – nosnosť do 50kg

  • Detský bicykel 20” – nosnosť do 80 kg

  • Detský bicykel 24” – nosnosť do 100 kg


Jeden palec (1″) je v prepočte 2,54 cm.






Váha bicykla

Váhu bicykla bezprostredne ovplyvňuje materiál, z ktorého je zostrojený. Detský bicykel si teda môžete vyberať aj podľa tohto. Niektoré materiály sú ľahšie , niektoré odolnejšie. Váha sa u najmenších bicyklov pohybuje priemerne okolo 6 kg, akonáhle je bicykel väčší, váha býva okolo 10 kg i viac. Celoodpružené bicykle sú najťažšie, tie majú váhu až 17 kg. Nosnosť býva pomerne naddimenzovaná, netreba sa pri použití dieťaťom, pre ktoré je určené, nijako obávať.



  • Karbón – rámy z karbónu sú momentálne najlepším materiálom pre rámy bicyklov. Sú pevné a extrémne ľahké. Pre svoju vyššiu cenu sú zriedkavo využívané v ponuke detských bicyklov.

  • Hliník/dural – výhodou takýchto rámov je ich nízka hmotnosť a ich bočná tuhosť. Nevýhodou je potom nízka alebo žiadna pružnosť a vyššia cena ako u ocele. Od veľkosti 16” sa používa najčastejšie.

  • Oceľ – tento materiál má tú výhodu, že je pružný a pritom za nízku cenu. Nevýhodou je jeho vyššia hmotnosť. Oceľové rámy sa najčastejšie využívajú u kolies, u ktorých majitelia očakávajú maximálne nároky na výdrž i odolnosť proti pádu a nárazu.

  • Horčík/Scandium – ide o hliníkovú zliatinu s prímesou magnézia (horčíka)/ Scandia. Vďaka tomu je hliník ešte pevnejší, no pružnejší a preto sú tieto rámy oveľa ľahšie než klasické hliníkové.


TIP : Ak má dieťa napr. 18 kg je nepredstaviteľné, aby bicykel vážil 16 kg, bude mať problém s rozbehom. Pri kúpe by ste mali uprednostniť varianty bicyklov s nižšou hmotnosťou. Dieťa totiž potrebuje mať čo najľahší bicykel. Pomôže mu to jednoduchšie udržať balans a s bicyklom bez problémov manipulovať.






Odrážadlá a balančné bicykle – veľkosť kolies 12”

Na trhu existujú aj 12" bicykle. majú jeden pevný prevod a protismernú šliapaciu brzdu “torpédo”, ktorá zabrzdí zadné koleso zašliapnutím pedálov. Niektoré modely môžu mať aj prídavnú prednú čeľusťovú V–brzdu. Pomocné kolieska a plastový kryt reťaze bývajú v základnej výbave bicykla. Výrobcovia väčšinu 12” bicyklov ponúkajú s kolesami vyrobenými z tvrdenej tzv. EVA peny. Výhodou tohto typu kolies je, že ich nemusíte dofukovať a nehrozí riziko defektu.

Doporučujeme však začať s odrážadlom pre úplne najmladších jazdcov. Dieťa sa tak najprv naučí koordinácii a rovnováhe na veľmi bezpečnom odrážadle a preto bude prechod na prvý bicykel veľmi plynulý. Postupne sa začne automaticky menej a menej odrážať na nohách a začne samo balansovať. Tak sa bezbolestne a bez strachu veľmi dobre pripraví na reálny bicykel bez pomocných koliesok.

  • základy rovnováhy

  • plynulý prechod na klasický bicykel

  • ľahké prenášanie






Detské bicykle pre deti od 95 do 115 cm – veľkosť kolies 14”

Supluje úlohu prvého bicykla, jeho výbava sa v zásade nelíši od 12” bicykla s jedným prevodom. protismernou brzdou, ochranným krytom reťaze, balančnými kolieskami. Sedla a riadidlá možno samozrejme výškovo nastaviť. Majú oproti predchádzajúcej veľkosti bežne nafukovacie, a nie pevné kolesá (aj 12 palcová je však môžu mať). Sedla a riadidlá možno samozrejme výškovo nastaviť.

  • zoznámenie sa s funkciami bicykla

  • odolnosť rámu






Detské bicykle pre deti od 100 do 125 cm – veľkosť kolies 16”

Najväčší z najmenších bicyklov pre deti predstavuje 16 palcové veľkosť. Rovnako ako pri predchádzajúcej veľkostnej kategórii je kľúčovým znakom týchto bicyklov ich odolnosť a ľahká váha. Je to preto, aby sa mohli deti bez ťažkostí či vynaloženia veľkej sily pohodlne rozbehnúť. Preto sú ich rámy vyrobené zväčša z hliníku alebo ocele.

Aj v tomto prípade je bicykel jednoprevodový, vybavený protismernou brzdou (+ predná páková brzda), pomocnými kolieskami a ochranným krytom reťaze. Deti majú kratšie prsty a obsluha ručnej brzdy pre nich nie je komfortná. Detské bicykle preto majú retenčnú reťaz, ktorá uľahčí brzdenie. Stačí šliapnuť dozadu a bicykel začne brzdiť.

Zásadný rozdiel je vo veľkosti kolies (cca o 10 cm väčší priemer ako pri 12″) a o niečo dlhšom ráme. Väčšina modelov má už nafukovacie kolesá. Sú často tiež dodávané s balančnými kolieskami, ktoré je však možné, akonáhle sa dieťa naučí držať rovnováhu, zložiť. Konštrukcia pevná, stabilná, ale primerane ťažká. Dieťa bicykel často tlačí alebo dvíha zo zeme. Tieto bicykle sú navrhnuté s nízkou výškou konštrukcie. Výsledkom toho bude, že v prípade nehody je menšie riziko, že sa vaše dieťa zapletie do bicykla.

  • retenčná reťaz pre brzdenie zošliapnutím dozadu

  • nízka nástupná výška





Detské bicykle pre deti od 105 do 135 cm – veľkosť kolies 20”

Pokročilejšie detské bicykle. Sú robustné, ľahké a majú širokú škálu prevodových stupňov s prehadzovačkou, vďaka ktorým bude vaše dieťa vždy pohodlne a bezpečne jazdiť. Namiesto protismernej brzdy sú na kolesách prítomné čeľustné brzdy, ktoré sa ovládajú pákami na riadidlám. Zadný menič je zvyčajne ovládaný otočným mechanizmom na riadidlách. Balančné kolieska, ani kryt reťaze už nie sú vo výbave, za to pribudol stojan na bicykel a niektoré modely disponujú aj odpružením prednej vidlice pre väčší komfort.

S pribúdajúcim vekom ide ruka v ruke zväčšovanie chodidiel. Aj keď sú ploché pedále bežné u všetkých detských bicyklov, 20palcové bicykle majú rozšírenejší profil pedálov, aby sa deťom pohodlne šliapalo a noha nepadala z pedálov. Pre jazdu na nespevnenom povrchu slúžia o niečo širšie plášte. Dieťa tak bude mať oveľa väčšiu istotu, že ma bicykel pod kontrolou. Jazda na bicykli tejto veľkosti je plynulejšia, rýchlejšia aj pohodlnejšia. Vyžaduje dostatočné zručnosti malého školáka.

  • drsnejší vzorček plášťa pre jazdu v teréne

  • viacstupňové prevody

  • širšie pedále





Detské bicykle pre deti od 115 do 155 cm – veľkosť kolies 24”

Sú už v podstate identické ako bicykle pre dospelých. Z hľadiska konštrukcie rámu, prenosu a brzdenia poskytujú tieto bicykle všetky výhody plnohodnotných bicyklov. Prevodovka, brzdy, design rámu - to všetko je rovnaké. Jediný rozdiel predstavuje uspôsobenie geometrie rámu k 24" kolesám.

U väčšiny rámov je horná trubka rámu zošikmená. Je prítomná aj odpružená predná vidlica a namiesto otočnej rukoväte pre radenie sa už v niektorých prípadoch používajú „dvojpáčky“.

Bicykel má vo výbave čeľustné brzdy s pákovým ovládaním na riadidlách, prehadzovačku s predným aj zadným meničom prevodov, odpružená vidlica. Sú ako stvorené na dlhšie cyklotúry, vyrábajú sa v rôznych prevedeniach – mestské, horské, trekové,…

  • výbava ako u bicykla pre dospelých

  • lepší dosah na brzdy

  • predné odpruženie






Juniorské bicykle od 155 cm – veľkosť kolies 26”

Hoci sa táto veľkosť radí medzi detské - juniorské, je zároveň aj najmenšou dámskou veľkosťou bicykla (majú iné značenie – ide o veľkosť rámu 13 – 16″). Detský bicykel veľkosti 26″ je vhodný pre deti vo veku od 9 rokov a viac, s výškou od 155 – 170 cm. Ich výbava je totožná s bicyklami pre dospelých a rovnako tak nezaostáva ani rôznorodosť podkategórii vzhľadom na charakter používania (mestské, horské, atď).





Bezpečnosť

Zamerajte sa na brzdy

Základným bezpečnostným prvkom na detskom bicykli sú brzdy. Musia deťom umožniť pohodlne spomaliť a bezpečne zastaviť.

  • Pedálová brzda je štandardom na väčšine bicyklov 12 “až 16”, pretože sú lacnejšie a v podstate bezúdržbové, ale pre deti, ktoré sa ešte len učia pedálovať, môžu byť problémom. Deti prirodzene začnú pedálovať dozadu, keď začnú strácať rovnováhu.

  • Najmenšie bicykle pre deti môžu mať iba jednu brzdu a to na prednom kolese. Pre deti vo veku 8 -10 rokov môže byť brzdenie ručnou prednou brzdou pri prudkom brzdení vo väčšej rýchlosti veľmi nebezpečné. Dieťa môže pri náhlom zabrzdení vo väčšej rýchlosti preletieť cez riadidlá. Takéto pády často končia nielen odreninami, zlomeninami, ale tiež zraneniami hlavy.

  • Ak je detský bicykel vybavený brzdami na oboch kolesách, jedná sa v drvivej väčšine o brzdy čeľusťové. To sú štandardné brzdy, kedy je brzdové obloženie, klát, v kontakte s ráfikom kolesa. MTB detský bicykel môže mať aj hydraulické brzdy, čiže kotúčové.


TIP : V prvom rade sa uistite, že dieťa dosiahne prstami na brzdy, a je schopné ich aj stlačiť. Určite mu povedzte, nech skúsi pár krát zabrzdiť, striedavo raz s prednou a raz so zadnou brzdou, najskôr z pomalej a potom vyššej rýchlosti. Taktiež prednú brzdu nastavte tak aby brzdila, ale nie moc pretože dieťa by mohlo preletieť cez predné koleso.



Detská prilba

Zabraňuje podľa štatistík až 85 % nehôd, pri ktorých dôjde k poraneniu hlavy. Ak dieťa nechce prilbu či helmu nosiť, skúste ho “nalákať” na peknú farbu a vzor, ktorých ja na výber veľké množstvo. Najviac úrazov vzniká pri domoch, kde často rodičia nepovažujú za nutné dať dieťaťu prilbu na hlavu. Nepodceňujte preto príležitosť ani na príjazdovej ceste, ktorú máte pri dome.



Detský zvonček na bicykel

Nevyužijú deti len v rámci hry, ale je veľmi dobrým bezpečnostným doplnkom. V prípade, že si dieťa nevšimne človeka či iného jazdca v dostatočnom predstihu, určite pomôže aspoň v niektorých prípadoch zvonček.


Riadidlá

Riadidlá by mali obsahovať mäkké a na koncoch rozšírené gripy, aby sa dieťaťu nezošmykla ruka. Ako prevencia odrenín prídu zaiste vhod aj špeciálne cyklistické rukavice. Vhodné sú aj chrániče na kolená a lakte.


Reflexné prvky

Bicykle by mali byť osvetlené a vybavené reflexnými prvkami. Samozrejmosťou by mali byť odrazky vpredu, vzadu a vo výplete kolies. Ak sa s deťmi vyberiete na dlhšie trasy mimo mesta, určite deťom oblečte reflexné vesty, alebo pripevnite na bicykel reflexné zástavky.


Pokiaľ má detský bicykel od výrobcu nejaké doplnky, sú to najčastejšie blatníky na oboch kolesách, alebo bezpečnostný kryt reťaze. Ďalej môže byť bicykel pre deti vybavenú držiakom na športové fľašu, alebo zvončekom. Menej často sa potom stretneme s nosičom, alebo s kompletným osvetlením, ktoré je spolu s odrazkami dôležitým bezpečnostným prvkom.

.


09.11.2022, zdroj: besporty.sk, autor: redakcia  


Návrat hore